maandag 12 juli 2021

Conclusie EURO 2020

Het EURO 20201 voetbaltoernooi zit er op. Bij deze de conclusies van Voetbalhumor.com op een rijtje gezet:

Europees kampioen:
Italië. Ze begonnen als outsider maar gedurende het toernooi werden ze topfavoriet. De Azzuri zijn 34 wedstrijden ongeslagen. Een terechte winnaar die ook nog leuk voetbal speelde.

Smaakmaker:
Denemarken. Met afstand het beste team. Alleen daar win je geen EURO 2020 mee zo is gebleken. Met het aanvallende 3-4-3 systeem wisten ze menigeen te verrassen. Wie had dat gedacht na het Eriksen-incident? En wat als de VAR in de halve finale tussen Engeland en Denemarken scheidsrechter Makkelie had aangesproken op de onterecht gegeven penalty?

Slechtste ploeg:
Turkije. Niet eenmaal zijn we dit toernooi wakker gehouden door tüterende Turken. Wat. Waren Ze. Slecht.

Beste speler:
De UEFA vond hem het grootste talent van het toernooi. Wij vinden Pedro González López, voetbalnaam Pedri (aanvallende middenvelder Spanje) gewoon de beste speler. Jan Boskamp: "Als je achttien jaar bent en de ballen worden bij jou ingeleverd om het spel te maken, dan ben je een goeie hoor." Luis Enrique (bondscoach Spanje): "Ik heb nog nooit een achttienjarige speler zien doen wat hij doet, zelfs Andrés Iniesta niet."

Beste wedstrijd:
Frankrijk-Zwitserland. Het duel tussen Frankrijk en Zwitserland werd er eentje voor de eeuwigheid. Het scoreverloop, de aanvallende intenties en de uiteindelijke verrassende winnaar.

Mooiste EK-avond ooit:
Maandag 28 juni 2021. Na het spektakelstuk tussen Kroatië en Spanje leek het beste in het begin van de EK-avond te zitten, maar niets bleek minder waar. Kort daarop konden we genieten van Frankrijk-Zwitserland. Zie beste wedstrijd.

Beste keeper:
Gianluigi Donnarumma (Italië). De UEFA bekroonden Donnarumma zelfs tot beste speler van het toernooi.

Meest intelligente speler:
Giorgio Chiellini. Naast dat hij doctorandus in de economie en een sluwe beenharde mandekker is, is hij ook een ongelooflijke psycho killer.

Tegenvaller:
Nederland. Een veredeld stelletje sterren. Veel succes Louis van Gaal.

Beste aanvoerder:
Simon Kjaer (Denemarken). Een ware leider en een geweldige persoonlijkheid.

Topscorer:
Cristiano Ronaldo, Patrik Schick. Beiden vijf doelpunten.

Beste bondscoach:
Vladimir Petkovic (Zwitserland). Liet zijn team tactisch goed voetballen, wisselde continue aanvallend wanneer dat moest en het pakte vaak nog goed uit ook.

Mooiste doelpunt:
De fabelachtige trap van de Tsjech Patrik Schick tegen Schotland.

Dieptepunt:
Naast het feit dat het EURO 2020 toernooi plaatsvond tijdens de coronapandemie vond het EK-dieptepunt natuurlijk plaats op zaterdag 12 juni 2021. Op die dag werd de voetbalwereld hevig opgeschrikt door een tragisch voorval met Christian Eriksen in de hoofdrol. De Deense sterspeler zakte in elkaar tegen Finland. Gelukkig maakt hij het weer naar omstandigheden goed.

Mooiste pass:
Passes. Meervoud dus. Wat er vooraf ging aan de 0-3 (doelpunt Ronaldo) bij Hongarije-Portugal is wonderschoon. Maar liefst 32 passes voordat de bal in het netje lag.

Beste analyticus:
Kenneth Perez. Al was het alleen maar voor die ene rampuitzending.

Mooiste actie:
De actie voorafgaande aan de 1-0 van Nicolo Barella (Italië) tegen België. De middenvelder speelde zichzelf knap vrij in het strafschopgebied. Hij leek te struikelen maar in een mooie sleepbeweging zette hij de Belgische verdedigers Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Thorgan Hazard te kakken voordat hij de bal in de verre hoek hamerde.

Beste save:
Die komt op naam van de Zwitserse keeper Yann Sommer tijdens de wedstrijd Wales-Zwitserland.

Hoogtepunt:
Zie beste EK-avond ooit.

Grootste aansteller:
Ciro Immobile. Net voor de 1-0 van Italië tegen België (zie mooiste actie) blijft Immobile liggen als een gewond dier. Schwalbe, want na het doelpunt veert hij snel weer op om te gaan vieren met zijn ploegmaats.

Kutpubliek:
Hongaren in het Ferenc Puskásstadion te Boedapest. UEFA heeft Hongarije niet voor niets een straf opgelegd van twee thuisduels zonder publiek voor discriminerende gedrag van fans. En dan noemen we op de valreep ook nog even die gefrustreerde Engelse nepfans die het nodig vonden om via social media de jonge penaltymissers voor alles en nog wat uit te maken.

Beste EK podcast:
Bureau Sport. Op geheel eigen wijze gaven Frank Evenblij en Erik Dijkstra dagelijks hun kijk op het EK. Jammer dat de podcast ophield toen Oranje werd uitgeschakeld. Ook willen we hier graag de podcast van Hard Gras noemen. Ook dit was werkelijk verrukkelijk luisterplezier.

Verrassing:
Hongarije. Bij voorbaat dachten we dat ze het lachertje in de poule des doods zouden worden. Niets leek minder waar. Oké, ze werden vierde en waren zodoende na drie wedstrijden uitgespeeld, maar oh wat hebben ze die Portugezen, Duitsers en Fransen flink laten zweten.

Beste Oranje speler:
Beste scheidsrechter zul je bedoelen: Bjorn Kuipers

Grootste blunder:
We kunnen niet kiezen uit: De gigantische blunder van Unai Simón (keeper Spanje) die tijdens Kroatië-Spanje pijnlijk in de fout ging door een terugspeelbal van Pedri totaal verkeerd in te schatten en de enorme flater van Martin Dúbravka (keeper Slowakije) die in de wedstrijd tegen Spanje een black-out kreeg en de bal in eigen doel smashte.

Gewoon lekker:
Alle vrouwelijke voetbalfans tijdens EURO 2020.

Positief:
142 doelpunten zijn er tijdens EURO 2020 gemaakt. Een record. Wat we ook als positief willen noemen is de VAR. Beslissingen werden tijdig genomen, vervolgens werd er weer snel doorgevoetbald. Slechts één discutabel geval. De VAR had moeten ingrijpen toen Makkelie in de halve finale tussen Engeland en Denemarken een strafschop toekende voor de Engelsen.

Negatief:
Het uitspelen van de wedstrijd Denemarken-Finland na de hartstilstand van Christian Eriksen. De optie was: Speel vanavond of morgen om 12.00 uur. De UEFA had moeten zeggen: We spelen vanavond niet meer, dan gaan we later kijken wat de mogelijkheden zijn.

Beste chant:
Football is coming home.

Opmerkelijk:
Elf eigen doelpunten. Hoe dan? En wat te denken van het feit dat acht van de zeventien gegeven penalty's zijn gemist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten