zaterdag 19 november 2022

WK 2022

Corruptie
Qatar, een land zonder noemenswaardige sportgeschiedenis, verslaat bij de verkiezing in 2010 de bids van Australië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Pas nadat de organisatierechten zijn vergeven aan Qatar, blijkt dat het in dat land 's zomers veel te heet is om een sportevenement te houden. De FIFA besluit de hele voetbalkalender overhoop te halen om het toernooi in november en december te houden, voor het eerst in de geschiedenis. Van de 22 FIFA-leden die mochten stemmen, wordt later precies de helft beboet, juridisch vervolgd of voor het leven geschorst wegens corruptie. De bekendste boosdoener is Sepp Blatter. De FIFA-voorzitter wordt in 2015 voor acht jaar geschorst wegens zijn betrokkenheid bij het schandaal. Vanuit allerlei hoeken wordt er dan ook aangedrongen op het afpakken van de organisatierechten van Qatar. Zelfs Blatter keert zich tegen het toernooi dat onder zijn leiding werd toegewezen.

Uitbuiting
In Qatar werken bijna 2 miljoen arbeidsmigranten – 95 procent van de totale beroepsbevolking van het land. Ze werken er aan de infrastructuur, in de bouw, in de dienstverlening én aan stadions en andere faciliteiten voor het WK voetbal dat zal plaatsvinden. De arbeidsmigranten komen vooral uit armere landen in Azië en Afrika. Sinds Qatar in december 2010 de organisatie van het WK kreeg toegewezen, publiceerde Amnesty International diverse rapporten over de omstandigheden waaronder de arbeidsmigranten moeten werken en wonen. Zo zijn in 2020 hervormingen aangekondigd om hun bewegingsvrijheid te vergroten en een nieuw minimumloon in te voeren. Groot probleem is echter de zwakke uitvoering en de slechte handhaving van die hervormingen. Hierdoor zijn duizenden werknemers overgeleverd aan gewetenloze werkgevers, die straffeloos misbruik van hen kunnen maken. Arbeidsmigranten hebben nog steeds te maken met extreem lange werkdagen en achterstallig loon of krijgen helemaal niets uitbetaald. Wanneer ze hierover hun beklag willen doen bij de rechter, blijkt dat zij moeilijk hun recht kunnen halen.

Homoseksualiteit
Sinds 2004 worden in Qatar mannen die seks hebben met mannen volgens artikel 294 bestraft met 1 tot 3 jaar gevangenis, volgens ILGA World lopen mannen echter risico levenslang opgesloten te worden. Veel mensen maken zich grote zorgen over homoseksuele fans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten